Repülő üzemmód androidon a teljes körű útmutató

Szerző: drDROID
Mi a repülő üzemmód jelentése?

A repülő üzemmód egy szinte minden mobiltelefonon, tableten, laptopon stb. elérhető funkció, melynek aktiválása esetén az eszközünk összes vezeték nélküli funkciója kikapcsolásra kerül. Az aktív repülő üzemmódot egy repülőgép ikon jelzi az értesítési sávban.

Repülő üzemmód angolul: Airplane Mode

Repülő üzemmód ikon

Repülő üzemmód ikon

Miért van rá szükség?

Az elnevezés onnan ered, hogy a repülőtársaságok biztonsági okokból (a mobiltelefonok megzavarhatnák a repülőgépek rádiós, navigációs műszereit) tiltják a vezeték nélküli szolgáltatások használatát a repülőgépeiken. Sokan felvetik, hogy soha nem került bizonyításra a mobiltelefonok zavaró hatása a repülőgépek rendszereire, azonban tartsuk észben, hogy attól, hogy még valami eddig nem okozott gondot, az nem jelenti azt, hogy soha nem is fog. Soha ne legyünk lusták ezt az apróságot megtenni repülőgépes utazásaink során!

Mi történik, ha aktiváljuk?

Az üzemmód kikapcsol minden vezeték nélküli funkciót a telefonunkban.

Mobil kapcsolat: Nem lesz lehetőségünk hívásokat indítani, üzeneteket küldeni, fogadni és persze a mobilinternet sem lesz elérhető.

Wifi: Az esetlegesen fennálló wifi kapcsolatunk azonnal bontásra kerül és nem lesz lehetőségünk csatlakozni egyetlen hálózathoz sem.

Bluetooth: Szintén kikapcsolásra kerül, így minden csatlakoztatott eszközzel (pl. hangszóró, fejhallgató, egér) megszűnik a kapcsolat.

Ez is érdekelhet: Nem működik a mobilnet? Mutatjuk hogyan javíthatjuk meg!

Repülő üzemmód GPS kapcsolat

A fentebbiektől eltérően a telefonunk GPS kapcsolata nem sugároz jeleket, csak fogadja azokat, így telefononként és gyártónként eltérő, hogy a repülő üzemmódban a GPS vevő is deaktiválásra kerül-e. A telefonunk GPS vevőjét a mobil cellaadatok is támogatják a minél gyorsabb és pontosabb  helymeghatározásban, így mobilinternet nélkül számítsunk lassabb és pontatlanabb működésre.

Miért érdemes aktiválni játék közben?

Ha szeretünk a telefonunkon játszani, akkor arra az időre érdemes aktiválnunk, hiszen internetkapcsolat nélkül a játékokon belüli hirdetések nem tudnak betöltődni, ráadásul nem fognak bejövő hívások vagy üzenetek megzavarni a koncentrációban. Persze ez csak az olyan játékok esetében igaz, amelyek offline is játszhatóak, vagyis nem igényelnek állandó internetkapcsolatot.

Hogyan hat az ébresztőre? Fog jelezni a beállított időben?

Természetesen igen, az ébresztő nem igényel internetkapcsolatot. Ahogy fentebb is említettük csak a vezeték nélküli szolgáltatások kerülnek letiltásra, minden egyéb funkció továbbra is működni fog.

Megkapom a Messenger üzeneteimet?

Nem, semmi olyan szolgáltatás nem fog működni, ami internetkapcsolatot igényel.

Hogyan hat a töltésre? Tényleg energiát takarítunk meg vele?

A telefonunk vezeték nélküli funkciói sok energiát emésztenek fel, így azok deaktiválása növeli az üzemidőt, illetve lerövidíti a telefonunk feltöltéséhez szükséges időt.

Ez is érdekelhet: Android belső tárhely felszabadítás lépésről lépésre

Repülő üzemmód android telefonokon

Az üzemmód bekapcsolásához kövessük az alábbi lépéseket:

Repülő üzemmód bekapcsolása androidon

Repülő üzemmód bekapcsolása androidon

  • Nyissuk le a telefonunk értesítési sávját. (Húzzuk lefelé az ujjunkat a kijelző tetejéről. Egy ujjal a kisebb, két ujjal a nagyobb értesítési sáv menü megjelenítéséhez.)
  • Érintsük meg a Repülő üzemmód ikont.
  • A felugró ablakban erősítsük meg a szándékunkat az OK gomb segítségével.

Aktiválhatjuk a telefonunk beállítások menüjéből is:

Android 8

Android 8

Android 8

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd válasszuk a Kapcsolatok menüpontot.
  • Érintsük meg a Repülő üzemmód melletti kapcsoló ikont a funkció aktiválásához.

Android 6

Android 6

Android 6

  • Nyissuk meg a Beállítások menüt, majd a Kapcsolatok részben érintsük meg a Repülő üzemmód pontot.
  • A következő ablakban a jobb felső sarokban található kapcsoló segítségével aktiváljuk a szolgáltatást.

Repülő üzemmód kikapcsolása

A repülő üzemmód kikapcsolásához természetesen ugyanazok  a lépések szükségesek, mint a bekapcsoláshoz, csak az utolsó lépésként a kapcsolót nem BE, hanem KI állásba kapcsoljuk.

Ezek is érdekelhetnek: