Android vírus eltávolítás lépései teljes körű útmutatással

Szerző: drDROID

A Play áruház szigorú szűrésének hála az android vírusokkal nem túl gyakran találkozhatunk, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem léteznek és ne kellene védekeznünk ellenük. A legjobb védekezés itt is, mint az élet minden területén egyértelműen a megelőzés. Nagyon fontos, hogy mindig csak megbízható forrásból származó alkalmazásokat és fájlokat töltsünk le a telefonunkra.

Ahhoz, hogy a Play Áruházba bekerüljön egy alkalmazás, nagyon szigorú biztonsági feltételeknek kell eleget tennie. Ezen feltételeket természetesen a bekerülést követően is folyamatosan ellenőrzi az áruház, így, amennyiben egy frissítést követően kártékonynak ítélnek meg egy applikációt, akkor azonnal törlik a letölthető programok közül.

Hogyan kerülhet vírus a telefonunkra?

Szinte minden esetben valamilyen alkalmazás, vagy játék letöltése során kerül vírus a telefonunkra. A vírusok egyfajta potyautasként csatlakoznak a megbízhatónak tűnő alkalmazásokhoz, amelyek automatikusan aktiválódnak a telefonunkra történő telepítés során.

Android vírus figyelmeztetés

Android vírus figyelmeztetés

Android vírus figyelmeztetés

Fontos megjegyeznünk, hogy weboldalak böngészése közben egyre gyakrabban jelenhet meg a telefonunk kijelzőjén olyan figyelemfelkeltő üzenet, amely arra figyelmeztet, hogy a telefonunkat vírus fertőzte meg, és a telefonunk tisztításához azonnal töltsünk le egy alkalmazást. Ebben az esetben nincs vírus a telefonunkon, csupán egy rosszindulatú hirdetés próbál meg a jóhiszeműségünket kihasználva egy alkalmazás letöltésére biztatni.

Honnan tudom, hogy vírusos a telefonom?

Ha a telefonunk vírusos lesz, az android vírus jelei leggyakrabban és legszembetűnőbben az alábbiak, így nagyon fontos megismernünk őket.

Adatforgalom drasztikus növekedése

Mivel a felhasználók többségének jelenleg adatforgalmi korlátos a mobilinternet hozzáférése, így szinte biztos, hogy ez az első jel, amit észre fogunk venni. Mondanunk sem kell, manapság mennyire húsba vágó tud lenni, ha esetleg már a hónap közepén azt tapasztaljuk, hogy korlátozva lett az internetünk sebessége. A drasztikus adatforgalom növekedés oka a háttérben az, hogy a vírus a telefonunk erőforrásait használva dolgozik és használja az internetkapcsolatunkat. Ez különösen veszélyes, ha a csomagunk korlátainak átlépése esetén felárat kell fizetnünk a szolgáltatónak.

Ez is érdekelhet: Android adatforgalom korlátozás beállítása lépésről lépésre

Felugró ablakok

Böngészés közben gyakran tapasztalhatjuk, hogy felugró ablakokban jelennek meg különböző bosszantó hirdetések. Ez még nem jele a vírusnak, viszont, ha azt tapasztaljuk, hogy bármikor bármilyen alkalmazás használata közben reklámok ugranak fel, az már annál inkább. Fontos, hogy soha ne kattintsunk a felajánlott hivatkozásokra!

Ismeretlen alkalmazások

Egyszer csak azt vehetjük észre, hogy olyan alkalmazások is vannak a telefonunkon, melyeket egészen biztosan nem mi telepítettünk. Ezek a kártékony programok megtévesztésig hasonlítanak a megbízható alkalmazásokhoz, így fokozottan ellenőrizzük az alkalmazásaink listáját. Ha ilyen appot találunk, azonnal távolítsuk el a telefonunkról.

Ez is érdekelhet: Android belső tárhely felszabadítás lépései

Az akkumulátor szokatlanul gyorsan merül

A vírusok által a háttérben futtatott folyamatok rengeteg energiát emésztenek fel, így azt tapasztalhatjuk, hogy a telefonunk sokkal gyorsabban merül, mint azt korábban tapasztaltuk.

Ez is érdekelhet: Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon útmutató

Összeomló alkalmazások

Előfordulhat, hogy azok a játékok, alkalmazások, amelyek korábban tökéletesen futottak, egyre gyakrabban omlanak össze a legváratlanabb pillanatban.

Váratlan díjak a telefonszámlán

Egyes vírusok úgy csalnak ki pénzt, hogy a telefonunk funkcióihoz hozzáférve emelt díjas SMS üzeneteket küldenek a nevünkben, ami nagyon fájó meglepetés lehet a hónap végén. Minden szolgáltató lehetőséget biztosít az emelt díjas SMS-ek küldésének korlátozására, így a biztonság kedvéért ezt érdemes beállítanunk.

Hogyan védekezhetünk az android vírusok ellen?

 • Az első és legfontosabb dolog, hogy ne használjunk ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat. Kizárólag a Google Play Áruházban elérhető alkalmazásokat telepítsük a telefonunkra.
 • Mindig ellenőrizzük az alkalmazásengedélyeket. Az alkalmazások telepítése során, minden esetben hozzá kell járulnunk, hogy az adott alkalmazás a telefonunk mely funkcióihoz férhet hozzá. Gyanús lehet, ha például egy sakkjáték hozzáférést kér a telefonunk hangrögzítőjéhez, a névjegyeinkhez vagy akár a telefonunk fényképezőjéhez is. Vizsgáljuk meg, biztosan szüksége van-e az alkalmazásnak minden engedélyre.
 • Frissítsük az androidot folyamatosan. A folyamatos fejlesztésnek hála a telefonunk minden frissítéssel egyre gyorsabb és biztonságosabb lesz.

Android vírus eltávolítás lépésről lépésre

Fontos, hogy mielőtt hozzákezdünk a vírusok eltávolításához, a fentebb részletezett jeleket vegyük górcső alá, hiszen könnyen lehet, hogy a telefonunk nem vírusos, mindössze egy hamis vírus riasztásba futottunk bele. Csak akkor lépjünk tovább, ha megbizonyosodtunk róla, hogy kártékony programok vannak a telefonunkon.

A vírusok eltávolításához az alábbi fő lépéseket kell megtennünk:

 • Indítsuk a telefonunkat biztonsági üzemmódba
 • Töröljük le a kártékony alkalmazásokat
 • Szükség esetén állítsuk vissza a telefonunkat a gyári állapotára

Android biztonsági üzemmód

Biztonsági üzemmódban a telefonunk csak a gyárilag telepített alkalmazásokat engedi betölteni, egyetlen utólag telepített sem fog futni. Ha így megszűnik a hiba, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen szoftveres gond áll a háttérben.

Android biztonsági üzemmód használata

Android biztonsági üzemmód használata

A biztonsági üzemmód aktiválásának lépései gyártónkként és típusonként eltérhetnek, így az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb megoldásokat.

 • Nyomjuk meg a telefonunk Kikapcsolás gombját, majd a megjelenő menüben érintsük meg hosszan a Kikapcsolás opciót.
 • A felugró ablakban válasszuk az újraindítás csökkentett üzemmódban lehetőséget.
 • A telefonunk az újraindítást követően biztonsági módba kapcsol.

vagy

 • Kapcsoljuk ki a telefonunkat a szokásos módon.
 • Nyomjuk meg a Bekapcsolás gombot, majd tartsuk lenyomva a Hangerő csökkentése + Hangerő növelése gombokat folyamatosan, míg be nem tölt az android.

Samsung telefonok esetén:

 • Kapcsoljuk ki a készüléket a szokott módon.
 • Nyomjuk meg a Bekapcsolás gombot.
 • Az indítást követően, ha megjelenik a Samsung logo azonnal nyomjuk meg és tartsuk is lenyomva a Hangerő csökkentése gombot, amíg az android be nem tölt.
 • Ekkor már a Biztonságos mód felirat fog megjelenni a kijelző alján.

Töröljük le a kártékony alkalmazásokat

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben az Alkalmazáskezelő menüpontot.
 • A listában keressük meg a törölni kívánt alkalmazást és érintsük meg.
 • Válasszuk az Eltávolítás gombot az adatlapon, majd erősítsük meg a törlési szándékunkat az OK gomb segítségével.
Android alkalmazás törlése

Android alkalmazás törlése

Ahogyan azt már biztosan észrevettük, vannak olyan alkalmazások, amelyek adatlapján nem jelenik meg az Eltávolítás gomb. Ezek az android rendszerhez közvetlenül kapcsolódó, valamint a gyárilag telepített alkalmazások. Ezek törlésére csak root jogosultsággal van lehetőségünk.

Gyári állapot visszaállítása

Amennyiben a fentiek nem segítenek és nem sikerül a kártékony alkalmazások megtalálni, letörölni, akkor végső megoldásként választhatjuk a telefonunk visszaállítását a gyári állapotra. Ekkor minden telepített alkalmazásunk és személyes adatunk törlésre kerül, így feltétlenül készítsünk biztonsági mentést, mielőtt hozzákezdenénk.

Ez is érdekelhet: Android biztonsági mentés készítése egyszerűen lépésről lépésre

Gyári beállítások visszaállítása Samsung telefonokon

Gyári beállítások visszaállítása Samsung telefonokon

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüpontját.
 • Válasszuk a Testreszabás részben a Mentés és visszaállítás sort.
 • Ellenőrizzük, hogy a biztonsági mentés megfelelően beállításra került.
 • Érintsük meg a Személyes adatok részben a Gyári adatok visszaállítása menüpontot.
 • A következő oldalon láthatjuk, mely fiókokba vagyunk bejelentkezve.
 • Az oldal alján érintsük meg az Eszköz visszaállítása gombot.

Ezek is érdekelhetnek: