10 android gyorsítás trükk, amit mindenkinek ismernie kell!

Szerző: drDROID

Roppant bosszantó tud lenni, ha a telefonunk már közel sem nyújtja azt a teljesítményt, amit megszokhattunk tőle. Egy olyan eszköz esetén, amit annyira sokat használunk, mint a telefonunkat, minden várakozással töltött pillanat egy örökkévalóságnak tűnhet. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, ami segíthet az android gyorsításában.

Ez is érdekelhet: Android vírus eltávolítás lépései teljes körű útmutatással

Android gyorsítás tippek, trükkök

Mielőtt új telefon vásárlása mellett döntenénk, feltétlenül próbáljuk ki az alábbi tippeket, hiszen könnyen lehet, hogy megoldják a problémánkat.

1. Indítsuk újra a telefonunkat

Elsőre túl egyszerű megoldásnak tűnhet, azonban már rég elmúltak azok az idők, amikor az emberek éjszakára kikapcsolták a telefonjukat és így lehetőséget adtak a hardvernek és az operációs rendszernek is egy kis pihenésre, frissülésre. Könnyedén előfordulhat, hogy akár hónapokig sincs a készülékünk kikapcsolva, vagy újraindítva.

 • Újraindításhoz nyomjuk meg hosszan a telefonunk Bekapcsolás gombját, majd válasszuk az Újraindít lehetőséget.

Indítás óta eltelt idő ellenőrzése

Android üzemidő ellenőrzése

Android üzemidő ellenőrzése

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd görgessünk lefelé és érintsük meg Az eszköz névjegye / A telefon névjegye menüpontot.
 • Válasszuk az Állapot menüpontot, majd az Üzemidő sorban láthatjuk az utolsó kikapcsolás óta eltelt időt (óra:perc:másodperc).

2. Zárjuk be a háttérben futó alkalmazásokat

Érdemes ellenőriznünk, milyen folyamatok futnak a telefonunkon a háttérben és mennyi energiát, erőforrást emésztenek fel. Fontos tudni, hogy a legtöbb népszerű alkalmazásnak van olyan háttérben futó folyamata, amely hasznos feladatokat lát el attól, hogy az alkalmazást éppen nem használjuk. Gondoljunk például az olyan csevegő alkalmazásokra, mint a Viber. Nagyon hasznos, hogy akkor is értesít a beérkező üzenetekről, hívásokról, ha az alkalmazást bezártuk. Az ilyen háttér folyamatokat csak hibás működés esetén szabad bezárnunk.

Ez is érdekelhet: Android fejlesztői mód bekapcsolása, kikapcsolása útmutató

Android háttérben futó alkalmazások bezárása

Android háttérben futó alkalmazások bezárása

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Fejlesztői beállítások menüpontot.
 • Érintsük meg a Futó szolgáltatások lehetőséget.
 • A felső sávban itt láthatjuk a telefonunk RAM felhasználását Rendszer, Alkalmazások és Szabad bontásban.
 • Az Alkalm. RAM-használata rész alatt az aktuálisan futó szolgáltatások listáját találjuk, az általuk felhasznált RAM mennyiségével és a futásuk időtartamával.

Ez is érdekelhet: Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon

Itt olyan folyamatokat, alkalmazásokat kell keresnünk, amelyek gyanúsan sokat futnak és sok erőforrást használnak fel. A listában sok, az android rendszerhez szorosan kapcsolódó szolgáltatást is találunk, amelyek leállítása az operációs rendszerünk összeomlását okozhatja. Körültekintően járjunk el, és csak abban az esetben állítsunk le folyamatokat, ha biztosan tudjuk mihez tartoznak. Ha megtaláltuk a hibás folyamatokat, állítsuk le a háttérben történő futásukat.

 • Érintsük meg az alkalmazás sorát, amelyet le szeretnénk állítani.
 • Az alkalmazás futó szolgáltatásainak oldalán érintsük meg a Leállít gombot.

3. Szabadítsunk fel szabad területet a telefonunk tárhelyén

Ha elfogy a telefonunk belső tárhelyén a szabad terület, az nem csak a folyton megjelenő “A telefon tárhelye megtelt” hibaüzenet miatt bosszantó, hanem azért is, mert előbb-utóbb a telefonunk drasztikus lassulásához vezet. Ahhoz, hogy az eszközünk a megszokott teljesítményt nyújtsa, időnként érdemes karbantartást végeznünk és törölni a nem használt, felesleges fájlokat.

Ez is érdekelhet: Android belső tárhely felszabadítás lépésről lépésre

Ellenőrizzük a tárhelyünk állapotát

Fontos, hogy tisztában legyünk a telefonunk tárhelyének méretével és persze azzal is, hogy milyen típusú fájlok foglalják el a legtöbb területet.

Android 6:

android belső tárhely felszabadítás

Android tárhely ellenőrzése

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd a Rendszer részben válasszuk a Tárhely menüpontot.
 • Érintsük meg a Foglalt hely sort, ahol láthatjuk, hogy milyen tartalmak mennyi tárhelyet foglalnak a telefonunkon.
 • Az alkalmazások sort megérintve azonnal láthatjuk az alkalmazásaink listáját, és az általuk elfoglalt tárhely méretét is.
 • Érintsük meg a törölni kívánt alkalmazások sorát.
 • Az alkalmazás adatlapján válasszuk az Eltávolítás gombot. Gyárilag telepített alkalmazások esetén csak a telepített frissítéseket van lehetőségünk törölni.

Android 8:

Tárhely ellenőrzése Android 8

Tárhely ellenőrzése Android 8

 • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüt, majd válasszuk az Eszköz karbantartása sort.
 • Az oldal alján érintsük meg a Tárhely gombot.
 • Itt az alsó sávban láthatjuk milyen adatok mekkora területet foglalnak el a telefonunk tárhelyén.
 • A Tisztítás gomb segítségével az android segít automatikusan tárhelyet felszabadítani.
 • Természetesen manuálisan is van lehetőségünk alkalmazásokat, fájlok törölni, ehhez érintsük meg a Felhasználói adatoknál például az Alkalmazások sort, majd válasszuk ki a törölni kívánt alkalmazásokat. A törlést a jobb felső sarokban megjelenő Eltávolítás gombbal tudjuk elindítani.

4. Töröljük az alkalmazások mentett adatait és a gyorsítótárat

A gyorsítótár egy olyan átmeneti tárterület az eszközön, ahol csak bizonyos adatok tárolódnak. Elsődleges célja az, hogy a rendszer maga gyorsabb legyen és kevesebb adatot dolgozzon fel, kevésbé vegye igénybe a hardvert az adott művelet elvégzéséhez. Az Android maga igen jól bánik a gyorsítótárazott adatokkal, legtöbbször nem is kell tudomást vennünk róluk, nincs szükség rá, hogy mi magunk kezeljük azt. Ha azonban egy alkalmazás rosszul kezd el működni, esetleg leáll, előfordulhat, hogy manuálisan kell menedzselnünk ezt a részt. Mikor egy applikáció cache-elt adatait töröljük, tulajdonképpen az ideiglenesen ott tárolt fájloktól szabadulunk meg és ez sokszor meg is oldja a problémát.

Mit jelent az alkalmazás adatok törlése?

Az alkalmazás adatok törlése már egy drasztikusabb lépésnek számít. Míg a cache-t gond nélkül kitörölhetjük úgy, hogy a művelet komolyabb veszélyt ne jelentsen az alkalmazás beállításainkra, preferenciáinkra és mentett állapotainkra, addig az alkalmazás adatok törlésével legnagyobb valószínűség szerint mindez megtörténik.

Ez is érdekelhet: Android belső tárhely tisztítás útmutató

Android 6

Android gyorsítótár törlése

Android gyorsítótár törlése lépései

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét.
 • Az alkalmazások részben válasszuk az Alkalmazáskezelő lehetőséget.
 • Válasszuk ki az alkalmazást, amelynek szeretnénk a gyorsítótárát üríteni.
 • Az alkalmazás adatlapján érintsük meg a Gyorsítótár törlése és/vagy az Adatok törlése gombot.

Android 8

Android 8 gyorsítótár törlése

Android 8 gyorsítótár törlése

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben az Alkalmazások menüpontot.
 • Érintsük meg az alkalmazást, amelynek az adatait törölni szeretnénk.
 • Az alkalmazás adatlapján érintsük meg a Tárhely sort.
 • Válasszuk az Adatok törlése és/vagy a Gyorsítótár törlése gombot.

5. Használjunk kevesebb widgetet

A telefonunk kezdőképernyőjén futó widgetek többnyire nagyon hasznos információkkal szolgálnak, azonban, ha egyszerre túl sokat használunk, az könnyedén belassíthatja a telefonunk működését. Nem akarunk senkit lebeszélni a widgetek használatáról, de érdemes limitálni a számukat.

Android widgetek törlése

Android widgetek törlése

 • A fölösleges widgetek kikapcsolásához egyszerűen érintsük meg őket hosszan, majd válasszuk az Eltávolítás a kezdőképernyőről gombot. Korábbi android verziókon húzzuk a widgetet a képernyő tetején megjelenő kuka ikonba.

6. Böngésszünk gyorsabban az adatforgalom csökkentő funkcióval

Ha szeretnénk gyorsabban böngészni a telefonunkon, akkor feltétlenül érdemes használnunk a Chrome Adatforgalom-csökkentő funkcióját. Ez a lehetőség tömöríti a weboldalakat, így azok betöltése kevesebb adatforgalommal jár és jóval gyorsabban történik. Természetesen a tömörítés hatására a képek minősége csökken, de nem olyan drasztikus mértékben, ami zavaró lehetne.

Chrome adatforgalom csökkentő bekapcsolása

Chrome adatforgalom csökkentő bekapcsolása

 • Nyissuk meg a telefonunkon a Chrome böngészőt.
 • Érintsünk meg a jobb felső sarokban a menü ikont.
 • Válasszuk a Beállítások sort.
 • Érintsük meg az Adatforgalom-csökkentő menüpontot, majd a jobb felső sarokban található kapcsoló segítségével aktiváljuk.

7. Kapcsoljuk ki a fölösleges animációkat

Az utóbbi időben futótűzként terjedt ez a trükk az android felhasználók körében. Az animációk kikapcsolásával valójában nem gyorsítjuk fel a telefonunkat, mindössze a képernyőváltások közötti időt redukáljuk az animációk megszüntetésével.

Ez is érdekelhet: Android fejlesztői mód bekapcsolása, kikapcsolása útmutató

Android animációk kikapcsolása

Android animációk kikapcsolása

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd érintsük meg a Fejlesztői beállítások menüpontot.
 • Görgessünk lefelé egészen addig, amíg meg nem látjuk a Rajz részben az Áttűnésanimáció skálázása opciót.
 • Érintsük meg, majd a felugró ablakban válasszuk az Animáció kikapcsolva lehetőséget.

8. Aktiváljuk a GPU leképezés kényszerítést

A Fejlesztői beállítások menüben találunk még egy érdekes lehetőséget, a GPU leképezés kényszerítést. Ennek a funkciónak az aktiválásával a telefonunk a grafikus processzorát fogja használni olyan képi megjelenítések esetén is, ahol ez nem indokolt, mert szoftveresen is megoldható. Ezáltal a telefonunk képes lesz az alkalmazások felhasználói felületét gyorsabban, gördülékenyebben leképezni. A felhasználói élmény javul, azonban van a funkciónak árnyoldala is, jóval több energiát fog a telefonunk fogyasztani, ami lényegesen kevesebb üzemidőt eredményez.

Android GPU leképezés kényszerítése

Android GPU leképezés kényszerítése

 • Nyissuk meg a Fejlesztői beállítások menüt, majd lefelé görgetve aktiváljuk a GPU-lekép. kényszerítése sort.

9. Frissítsük az androidot és az alkalmazásainkat

Az android operációs rendszer frissítései sok egyéb dolog mellett az alkalmazások, folyamatok futásának sebességét  is hivatottak javítani. Általánosságban elmondhatjuk, hogy frissebb androidot használva, a telefonunk gyorsabban és erőforrás takarékosabban fog üzemelni. Persze az operációs rendszer frissítésének is meglehetnek az árnyoldalai, régebbi telefonok esetén vagy meg sem jelennek a gyári frissítések, vagy a telepítésüket követően a telefonunk rosszabb teljesítményt is nyújthat mint korábban.

Ez is érdekelhet: Android frissítés letöltés egyszerűen lépésről lépésre

Android operációs rendszer frissítés

Android 6

Android frissítés letöltés

Android frissítés letöltés lépései

 • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüt.
 • Rendszer részben keressük meg Az eszköz névjegye menüpontot.
 • A sorokat lentebb görgetve találjuk az Android verziója részt, ahol láthatjuk a telefonunkra aktuálisan telepített android verzióját.
 • A menüben ismét fentre görgetve találjuk az Automatikus frissítésletöltés sort, amelyet feltétlenül aktiváljunk, hiszen így a jövőben értesítést fogunk kapni, amennyiben újabb android elérhető a telefonunkra.
 • Az elérhető frissítések kereséséhez érintsük meg a Manuális frissítésletöltés menüpontot.
 • Amennyiben elérhető frissítés, kövessük a letöltés és a telepítés lépéseit.

Android 8

Android 8 frissítés letöltése

Android 8 frissítés letöltése

 • Nyissuk meg a Beállítások menüt, majd válasszuk a Szoftver frissítés menüpontot.
 • Érintsük meg a Manuális frissítésletöltés sort.
 • Ekkor a rendszer ellenőrzi az elérhető frissítéséket és amennyiben van elérhető, felajánlja a frissítés letöltésének lehetőségét.

Android alkalmazások frissítése

Az android operációs rendszer frissítése mellett, szintén rendkívül fontos, hogy a telefonunkra telepített alkalmazásoknak is mindig az elérhető legfrissebb verzióját használjuk.

Alkalmazások frissítése androidon manuálisan

Alkalmazások frissítése androidon manuálisan

 • Nyissuk meg a Play Áruház alkalmazást a készülékünkön.
 • Válasszuk a bal felső sarokban a menü ikont.
 • Válasszuk a Saját alkalmazások és játékok menüpontot.
 • Frissítések fülön érintsük meg a Frissítsd mind gombot, amennyiben van rendelkezésreálló frissítés valamely alkalmazásunkhoz.

10. Állítsunk vissza a telefonunkat a gyári beállításokra

Előfordulhat, hogy a fenti tippek már nem segítenek, mert a telefonunk lassulását már komoly szoftveres meghibásodás okozza. Ilyenkor már érdemes visszatérnünk a gyári beállításokra. Fontos, hogy a személyes adatainkról, mindig készítsünk biztonsági mentést a visszaállítási folyamat megkezdése előtt!

Mit jelent a gyári adatok visszaállítása?

Ahogy a megnevezésből is kiderül, a folyamat végén a telefonunk visszaáll azokra a beállításokra, amelyeket a gyárban eredetileg rátöltöttek. Tehát ugyanazt a szoftveres állapotot fogjuk tapasztalni, mint amikor az újonnan vásárolt telefonunkat kivettük a dobozából és először bekapcsoltuk. Tehát, ha a telefonunk működésében a hibákat e

Mit töröl a gyári beállítások visszaállítása?

Nagyon fontos tudni, hogy a folyamat minden személyes adatunkat (képek, letöltött fájlok, alkalmazások, hangok, névjegyek stb.) törölni fog a telefonunk belső tárhelyéről! Mindig készítsünk biztonsági mentést, mielőtt elindítanánk a visszaállítást.

Ez is érdekelhet: Android biztonsági mentés készítése egyszerűen lépésről lépésre

Android 8.0

Android gyári beállítások visszaállítása - Android 8.0

Android gyári beállítások visszaállítása – Android 8.0

 • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüt, majd válasszuk az Általános kezelés menüpontot.
 • A következő oldalon érintsük meg a Visszaállítás lehetőséget, majd az újabb oldalon a Gyári beállítások visszaállítása menüpontot.
 • Görgessünk lefelé, majd indítsuk el a visszaállítás folyamatát a Visszaállítás gomb segítségével.
 • A folyamat végén a telefonunk újra fog indulni.

Android 6

Android gyári beállítások visszaállítása - Android 5.1

Android gyári beállítások visszaállítása – Android 5.1

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd görgessünk lefelé a Személyes részhez.
 • Itt válasszuk a Mentés és visszaállítás pontot.
 • A megnyíló ablak legalján érintsük meg a Gyári adatok visszaállítása opciót, majd a következő oldal legalján az Eszköz visszaállítása gombot.
 • A folyamat végén a telefonunk újra fog indulni.

Ezek is érdekelhetnek: