Nem tölt a telefon? Mutatunk 8 javítási tippet, ami segíthet!

Szerző: drDROID

A telefonok napi töltési szükségletéből kifolyólag előbb-utóbb szinte biztosan azt fogjuk tapasztalni, hogy hiába csatlakoztatjuk töltőre a készülékünket, nem az történik, amit várnánk. Előfordulhat, hogy a töltés egyáltalán nem, vagy csak roppant lassan indul be, de az sem ritka, hogy bár a töltés folyamatos, a telefonunk energiafelhasználása meghaladja a töltési mennyiséget, így továbbra is merül a készülékünk. Amennyiben hasonló problémával küzdünk, az alábbiakban összegyűjtött tippjeink segíthetnek!

Ez is érdekelhet: Mit tehetünk, ha a Play áruház nem működik? Javítási útmutató

Mit tehetünk, ha nem tölt a telefon?

Tapasztalataink szerint nem szükséges azonnal szervizbe rohannunk, gyakran sokkal egyszerűbb a hiba megoldása mint gondolnánk. Az esetek döntő többségében az összegyűjtött javítási tippjeink segíteni fognak.

1. Ellenőrizzük a telefonunk USB csatlakozóját

Gyakran a telefonunk és a töltőkábelünk USB csatlakozóinak apró fém érintkezői nem megfelelően csatlakoznak egymáshoz. Ennek több oka is lehet, leggyakrabban az érintkezők elkoszolódása, elhajlása okozza a problémát.

Csatlakozók tisztítása

  • Mielőtt a csatlakozók takarításába kezdünk, kapcsoljuk ki a telefonunkat és húzzuk ki a töltőnket is a konnektorból. Nagyon vigyázzunk, hogy nedvesség ne kerüljön a csatlakozókra a tisztítás során.
  • Próbáljuk meg a telefonunk és a töltőnk USB csatlakozójából is kifújni a használat során beleragadt port, koszt. Erre talán a legjobb eszköz a sűrített levegős por spray.
USB érintkezők ellenőrzése

USB érintkezők ellenőrzése

Érintkezők igazítása

  • Kapcsoljuk ki a telefonunkat és amennyiben van rá mód távolítsuk el az akkumulátort is.
  • Fontos észben tartanunk, hogy az érintkezők nagyon érzékenyek, így csak nagyon gyengéd, óvatos mozdulatokkal próbáljunk állítani rajtuk. Szükség esetén ismételjük meg az apró mozdulatokat többször, feltétlenül kerüljük az erős behatásokat. Használjunk vékony műanyag darabot, vagy esetleg egy fogpiszkálót. Ne használjunk nedves, fém eszközöket!

2. Cseréljük ki a töltőkábelt

Cseréljünk töltőkábelt

Cseréljünk töltőkábelt

A töltők legsérülékenyebb része maga a kábel. A használat során a folyamatos hajlításoktól egy idő után megtörik, és nem tud rajta áthaladni az áram. Manapság már szinte minden töltő cserélhető kábellel érkezik, így a diagnosztika roppant egyszerű, cseréljük ki az adapterhez csatlakoztatott USB kábelt és ellenőrizzük a töltést.

3. Cseréljük ki a töltőadaptert

Amennyiben a töltőkábelünk cseréje nem oldotta meg a problémát, érdemes megvizsgálnunk a töltőadaptert is. Gyakran az adapter USB csatlakozója rakoncátlankodik. Érdemes a töltőadaptert és kábelt egy másik készülékkel is kipróbálni, hiszen így azonnal kiderül, hogy a telefonunkban vagy a töltőnkben van a hiba.

4. Kapcsoljuk ki a telefonunkat

Ha töltés közben használjuk a telefonunkat, akkor könnyedén előfordulhat, hogy a felhasznált energia több, mint amit a töltő segítségével pótolni tudunk. Ha mielőbb szeretnénk a telefonunkat teljesen feltölteni, akkor érdemes kikapcsolnunk.

5. Állítsunk le minden futó alkalmazást

Ahogy fentebb is említettük, gyakran előfordul, hogy annyira energiaigényes alkalmazások, folyamatok futnak a telefonunkon, hogy a töltőnk teljesítménye nem tudja velük felvenni a versenyt. Alig, vagy nagyon lassan töltődik a telefonunk, akkor érdemes minden futó alkalmazást bezárni, ami merítheti a készülékünket.

Ez is érdekelhet: Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon

6. Frissítsük az androidot

Az android operációs rendszer frissítései sok egyéb dolog mellett az energiagazdálkodást is hivatottak javítani. Általánosságban elmondhatjuk, hogy frissebb androidot használva, a telefonunk takarékosabban fog üzemelni. Persze az operációs rendszer frissítésének is meglehetnek az árnyoldalai, régebbi telefonok esetén vagy meg sem jelennek a gyári frissítések, vagy a telepítésüket követően a telefonunk rosszabb teljesítményt is nyújthat mint korábban. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy frissítést követően a telefonunk gyorsabban merül a megszokottnál, akkor könnyen lehet, hogy a frissítés hátrányos a telefonunk számára, érdemes visszatérni a korábbi, jól bevált verzióra.

Ez is érdekelhet: Android frissítés letöltés egyszerűen lépésről lépésre

Régebbi telefonokhoz is találhatunk az interneten felhasználók által készített android verziókat a legfrissebb változat alapjain, azonban ezek használatát csak saját felelősségre ajánljuk, mivel többnyire nem tudják azt a megbízható működést nyújtani, amit a gyári androidokkal megszokhattunk.

7. Ellenőrizzük, majd szükség esetén cseréjük a telefonunk akkumulátorát

A telefonok akkumulátorai használattól függően, de általánosságban körülbelül 2 év után már nem tudják az elvárt teljesítményt nyújtani. Ennyi idő után már el kell fogadnunk, hogy az akkumulátorunk az élete végére ért, ideje kicserélnünk. Amennyiben a telefonunk hátlapja könnyedén eltávolítható, ezt akár otthon is megtehetjük, ellenkező esetben keressünk fel egy szervizt a cseréhez.

Telefon akkumulátor púposodás

Telefon akkumulátor púposodás

A sérült, hibás akkumulátorokat könnyű kiszűrni, hiszen az alakjuk eltorzul (pl. egy pontban kipúposodik), vagy folyadék szivárog belőlük.

8. Gondosan válasszuk ki a megfelelő töltési forrást

A telefonunk töltése egészen biztos, hogy a gyárilag biztosított, fali töltő segítségével lesz a leggyorsabb. Mindig az eszköz saját, gyári töltőjét használjuk, hiszen könnyen lehet, hogy más eszköz töltője nem képes a megfelelő töltést biztosítani. Ez igaz a számítógépek USB portjára is.

Ezek is érdekelhetnek: