Android gyári beállítások visszaállítása teljes körű útmutató

Szerző: drDROID

A gyári beállítások visszaállítása leginkább két okból merülhet fel, az egyik, ha a telefonunk működésében nem várt hibákat, nehézségeket tapasztalunk, vagy ha a telefonunk értékesítését tervezzük, és nem szeretnénk, ha bármilyen személyes adatunk a telefonon maradna.

Mit jelent a gyári adatok visszaállítása?

Ahogy a megnevezésből is kiderül, a folyamat végén a telefonunk visszaáll azokra a beállításokra, amelyeket a gyárban eredetileg rátöltöttek. Tehát ugyanazt a szoftveres állapotot fogjuk tapasztalni, mint amikor az újonnan vásárolt telefonunkat kivettük a dobozából és először bekapcsoltuk.

Mit töröl a gyári beállítások visszaállítása?

Nagyon fontos tudni, hogy a folyamat minden személyes adatunkat (képek, letöltött fájlok, alkalmazások, hangok, névjegyek stb.) törölni fog a telefonunk belső tárhelyéről! Mindig készítsünk biztonsági mentést, mielőtt elindítanánk a visszaállítást.

Ez is érdekelhet: Android biztonsági mentés készítése egyszerűen lépésről lépésre

Android gyári beállítások visszaállítása lépésről lépésre

A gyári beállítások visszaállítására több módszer is létezik, az alábbiakban a két fő eljárást fogjuk ismertetni.

Android gyári beállítások visszaállítása a telefonunk menüjéből

A visszaállítás legegyszerűbben a telefonunk Beállítások menüjéből végezhető el. Ehhez persze az szükséges, hogy a telefonunk működése lehetővé tegye a menüben történő navigálást. Gyártónként és telefononként eltérő lehet a menüpontok felépítése, de a Beállítások menüben meg kell, hogy találjuk a Mentés és visszaállítás menüpontot.


Android 8.0

Android gyári beállítások visszaállítása - Android 8.0

Android gyári beállítások visszaállítása – Android 8.0

  • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüt, majd válasszuk az Általános kezelés menüpontot.
  • A következő oldalon érintsük meg a Visszaállítás lehetőséget, majd az újabb oldalon a Gyári beállítások visszaállítása menüpontot.
  • Görgessünk lefelé, majd indítsuk el a visszaállítás folyamatát a Visszaállítás gomb segítségével.
  • A folyamat végén a telefonunk újra fog indulni.

Android 5.1

Android gyári beállítások visszaállítása - Android 5.1

Android gyári beállítások visszaállítása – Android 5.1

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd görgessünk lefelé a Személyes részhez.
  • Itt válasszuk a Mentés és visszaállítás pontot.
  • A megnyíló ablak legalján érintsük meg a Gyári adatok visszaállítása opciót, majd a következő oldal legalján az Eszköz visszaállítása gombot.
  • A folyamat végén a telefonunk újra fog indulni.

HTC telefonok esetén

Android 8.0

  • A kezdőképernyőn húzzuk  az ujjunkat felfelé, majd érintsük meg a Beállítások menüben a Biztonsági mentés és visszaállítás lehetőséget.
  • Érintsük meg a Gyári adatok visszaállítása opciót
  • A memóriakártyánkról az adatok törlésének elkerülése érdekében győződjünk meg arról, hogy az SD-kártya törlése opció nincs kiválasztva.
  • Érintsük meg a Telefon visszaállítása elemet.
  • Válasszuk a Minden törlése gombot.

Android 6

  • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Biztonsági mentés és visszaállítás elemet.
  • Érintsük meg a Telefon visszaállítása opciót.
  • Az SD kártya adataink törlésének mellőzéséhez, győződjünk meg róla, hogy az SD-kártya törlése opció NINCS aktiválva!
  • Érintsük meg az OK gombot.

Gyári beállítások visszaállítása, ha az android már nem töltődik be

Előfordulhat, hogy a telefonunk meghibásodása nem teszi lehetővé, hogy az android operációs rendszer be tudjon töltődni. Ilyen esetben is van lehetőségünk a gyári beállítások visszaállítására, azonban a telefonunk recovery, vagyis visszaállítási menüjét szükséges használnunk. Még mielőtt a lépéseket ismertetnénk, fontos felhívnunk a figyelmet az FRP lock, vagyis a Factory Reset Protection nevű újdonságra, ami könnyedén nagy galibát okozhat nekünk.

Android gyári beállítások visszaállítása - Recovery Mód

Android gyári beállítások visszaállítása – Recovery Mód

Mi is az az FRP lock, vagyis a Factory Reset Protection? Újdonság a személyes adataink védelmében, mivel korábban a recovery módból bárki, jogosultság nélkül törölhette az összes személyes adatunkat és használatba vehette a készülékünket. Így az android fejlesztői bevezették, hogy a teljes törlés csak akkor fog megtörténni, ha be tudunk jelentkezni a telefonunkhoz társított Google fiókunkba. Érdemes elolvasnunk az ehhez kapcsolódó útmutatónkat is.

Ez is érdekelhet: FRP lock (Factory Reset Protection) teljes körű útmutató

Recovery menü factory reset lépései

  • Kapcsoljuk ki a telefonunkat.
  • Nyomjuk meg egyidejűleg és tartsuk is lenyomva a Bekapcsolás + Hangerő növelése és a Kezdőlap gombokat. Egyes telefonokon csak a Bekapcsolás + Hangerő növelése gombokat.
  • Néhány másodperc múlva a recovery módnak be kell töltődnie a telefonunkon.
  • A recovery menü megjelenését követően felengedhetjük a gombokat.
  • A hangerő gombok segítségével válasszuk ki a Wipe data/factory reset menüpontot, majd a Bekapcsolás gombbal indítsuk el a folyamatot.
  • A Yes opció kiválasztásával erősítsük meg a törlési szándékunkat.
  • A folyamat befejezését követően válasszuk a Reboot system now opciót a telefonunk újraindításához.

Újabb Samsung telefonok esetében, ahol már nincsen fizikai Kezdőlap gombunk, az alábbiak szerint járhatunk el.

  • Kapcsoljuk ki a telefonunkat.
  • Nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a Bekapcsolás és a Hangerő növelése gombokat. Vagy a Bekapcsolás + Hangerő növelése + Bixby gombokat.
  • Néhány másodperc múlva a “No command” feliratnak kell megjelennie a kijelzőn. Várjunk 10-15 másodpercet és a recovery mód automatikusan be fog töltődni.
  • A hangerő gombok segítségével válasszuk ki a Wipe data/factory reset menüpontot, majd a Bekapcsolás gombbal indítsuk el a folyamatot.
  • Yes opció kiválasztásával erősítsük meg a törlési szándékunkat.
  • A folyamat befejezését követően válasszuk a Reboot system now opciót a telefonunk újraindításához.

Ezek is érdekelhetnek: