Android Go bemutató, tudnivalók és alkalmazások

Szerző: drDROID

A folyamatosan megjelenő újabb android verziók számtalan új funkciót és biztonsági javítást hoznak magukkal, azonban ez azt is eredményezi, hogy egy átlag felhasználónak szinte követhetetlenné válik, hogy aktuálisan melyik a legújabb android változat, illetve melyik van a telefonunkra telepítve. A nemrégiben bejelentett Android Go tovább bonyolítja a helyzetet, így érdemes tisztáznunk a felmerülő kérdéseket.

Mi is az Android Go?

Az android operációs rendszer egyik alváltozata, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a gyengébb hardverrel rendelkező telefonokon is tökéletesen fusson. A Google víziója szerint, az android terjeszkedésének következő célpontja az indiai piac, ahol a felhasználók többsége csak az alacsony árkategóriába tartozó készülékeket engedheti meg magának. A hivatalos megnevezés az Android Oreo (Go verzió), amely arra utal, hogy az android legfrissebb változatáról van szó, de az sebességre és teljesítményre van optimalizálva.

Go-val a Google célja az olcsóbb telefonoknál tapasztalható lassú működésből, elégtelen szabad tárhelyből és a lassú, megbízhatatlan mobilinternet kapcsolatból fakadó felhasználói problémák enyhítése, megoldása.

Ez is érdekelhet: Android vírus eltávolítás lépései teljes körű útmutatással

Android Go tudnivalók részletesen

Ahogy fentebb is említettük, az Android Go olcsó, gyenge hardverrel ellátott telefonokon fog megjelenni. A gyenge hardver számszerűsítve kevesebb, mint 1GB RAM-ot és kevesebb, mint 8GB belső tárhelyet jelent. A Go az Android Nougat verzióhoz képest a telepítését követően kétszer annyi szabad tárhelyet ígér.

Android Go bemutató

Android Go bemutató

Go alkalmazások

Mivel önmagában egy gyors operációs rendszer mit sem ér a megfelelően optimalizált alkalmazások nélkül, így a Gmail, YouTube, Google Asszisztens, Maps és Gboard alkalmazásoknak lefejlesztették a Go változatát, melyek 50%-al kisebbek az eredeti verziókhoz képest. A cél az, hogy az eredeti verzióhoz nagyon hasonló élményt kapjanak a felhasználók, jóval kisebb hardver terhelés mellett. Természetesen a fejlesztés itt nem fog megállni, a lehetőség bárki számára nyitott, hogy elkészítse a saját alkalmazásának Go verzióját, amelyek külön verzióként lesznek a Play áruházból letölthetőek.

Azt gondoljuk, hogy magyar piac abban a szerencsés helyzetben van, hogy az Android Go változata nem szükséges, hogy teret hódítson, hiszen a nálunk forgalmazott új telefonok szinte mindegyike rendelkezik a megfelelő hardverrel a normál android verzió futtatásához. Ugyanakkor az alkalmazások Go verziójának használata bölcs döntésnek bizonyulhat, ha nem vágyunk extra funkciókra egy alkalmazás használata során. Az alábbiakban ismertetünk néhány Go alkalmazást.

Google Maps Go

A Google Maps Go az eredeti Google Térkép alkalmazás pehelysúlyú változata. Az alkalmazást úgy fejlesztették ki, hogy gyorsan, akadások nélkül fusson a kevesebb memóriával felszerelt eszközökön is. Ugyanakkor a legfontosabb funkciók tekintetében semmiféle hátrányt nem fogunk tapasztalni, hasonló sebességgel tudja meghatározni a navigáció során a helyzetünket, mint a normál változat.

Google Maps Go letöltése

Google Maps Go letöltése

  • A Google Maps Go letöltése a Play áruházból a szokott módon történik.
  • A Maps Go adatlapja: Google Maps Go letöltése
  • A Maps Go által foglalt tárhely: 276 Kb
  • A Google Térkép által foglalt tárhely: 16 4Mb

Ahogy a fenti adatokból láthatjuk, megdöbbentő az elfoglalt tárhelyben mutatkozó különbség, ráadásul a Maps Go mobiladat forgalmazásban is jóval takarékosabb a normál verziónál.

Files Go

A Files Go a Google új tárhely kezelő alkalmazása, amely segít a nem használt, régi fájlok törlésében és a tárhelyünk folyamatos karbantartásában. Folyamatosan ellenőrzi a tárhelyünket és okos tippeket ad a tárhely felszabadítására.

Files Go

Files Go

Gmail Go

A Gmail szupergyors változata jelenleg kizárólag lassú telefonokra letölthető, így kipróbálni sajnos nem tudtuk. A hivatalos híreket böngészve nem derült ki, hogy miben különbözik a normál változattól.

 

 

Ezek is érdekelhetnek: