Android adatforgalom korlátozás beállítása lépésről lépésre

Szerző: drDROID

A mobil adatforgalom drága. Manapság már egyre többeknek adatik meg, hogy korlátlan adatforgalmat biztosító csomagot válasszanak, de sajnos még nem ez a jellemző. A mobilszolgáltatók részéről persze ez érthető, hiszen korlátlan adatforgalom és megfelelően gyors internet mellett mi okunk lenne a hagyományos mobilszolgáltatásokat, mint a normál hívás és az SMS használni, amikor az online szolgáltatások ugyan ezt nyújtják?

Amíg nincs mindenki számára elérhető korlátlan mobil adatforgalom, addig muszáj odafigyelnünk a havi adatkeretünkre, hiszen a túl korán elfogyasztott adatcsomag plusz költségeket, vagy kellemetlenül lassú internetet eredményezhet. Itt jegyeznénk meg, hogy a rendelkezésre álló adatkeret elfogyasztása után a szolgáltatott internet sebessége többnyire használhatatlanul lassú, így bár elméletben nincs túlforgalmazási díj, rákényszerülünk, hogy extra csomagot vásároljunk.

Ez is érdekelhet: Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon útmutató

Android adatforgalom figyelmeztetés beállítása

Előfordulhat, hogy a telefonunk által számított adatforgalom eltér a szolgáltatónk által mért adatoktól. Azt javasoljuk, hogy szükség esetén feltétlenül ellenőrizzük a szolgáltatónknál is az adatforgalmunkat, ne hagyatkozzunk kizárólag a telefonunk értékeire.

Android adatforgalom figyelmeztetés beállítása

Android adatforgalom figyelmeztetés beállítása

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd a Kapcsolatok részben válasszuk az Adathasználat menüpontot.
 • A képernyő közepén láthatunk egy diagrammot, amely az adathasználatunkat jelzi. A diagram fölött találunk egy egyenes vonalat, amely a figyelmeztetési szintet jelzi.
 • Érintsük meg a figyelmeztetési szint vonalát, és mozgassuk a csomagunknak megfelelő értékre. Érdemes körülbelül 0,5-1 GB-al alacsonyabbra állítani, mint a havi keretünk, hogy időben értesüljünk, ha esetleg túl gyorsan fogyna a keret.
 • Fontos beállítanunk a mobilszolgáltatónk által alkalmazott számlázási időszakot is, hiszen többnyire nem a hónap első napjától a hónapvégéig tart egy számlázási időszak. Nem megfelelő beállításokkal megtévesztő lehet a figyelmeztetés.
 • Érintsük meg a figyelmeztetési szint felett a dátumtartományt és állítsuk be a számlázási ciklusunknak megfelelően.
 • Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a szokásostól gyorsabban fogy a keretünk, akkor lentebb görgetve láthatjuk, hogy mely alkalmazásunk, mennyi adatforgalmat generált. Kiugró érték esetén érdemes az alkalmazást törölni.

Android adatforgalom korlátozás beállítása útmutató

Sok szolgáltatói csomagban, sajnos, még mindig létező dolog az adatcsomag túllépése esetén történő túlszámlázás. Amennyiben ilyen csomagunk van, az extra költségek elkerülése érdekében nem elegendő egy figyelmeztetés beállítása, fontos, hogy semmilyen módon ne legyen lehetőségünk a csomagunkban foglalt adatmennyiséget átlépni. Aktív mobilnet mellett a háttérben futó alkalmazások is tölthetnek le adatokat a tudtunk nélkül, így akkor is tetemes számla érkezhet a hónap végén, ha aktívan nem böngésztünk és nem is töltüttünk le semmit.

Android adatforgalom korlátozás beállítása

Android adatforgalom korlátozás beállítása

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben az Adathasználat menüpontot.
 • Engedélyezzük a Mobil internetkapcsolat adatkorlát.. opciót.
 • Ekkor egy új, piros szintjelző jelenik meg a kijelzőn, amelyet mozgatva állíthatjuk be, mekkora adatforgalom után szeretnénk letiltani a mobilnetet. Ezt érdemes alacsonyabb értékre állítani, mint a csomagunkban foglalt adatmennyiség, hiszen eltérés lehet a telefonunk és a szolgáltató által mért forgalom között.
 • Az alsó szintjelzővel az adatforgalmi figyelmeztetés szintét állíthatjuk be.
 • Amikor elérjük a korlátozás szintjét, a telefonunk minden mobil adatforgalmat blokkolni fog.

 

Ezek is érdekelhetnek: