Mi az USB hibakeresés és hogyan tudjuk bekapcsolni?

Szerző: drDROID

Az androidban már megszokhattuk, hogy szinte végtelen a rejtett lehetőségek és trükkök tárháza, így egészen biztos, hogy előbb-utóbb találkozunk például a rejtett fejlesztői lehetőségekkel, vagy a rejtett játékokkal (easter egg). Az USB debugging, vagyis magyarul az USB hibakeresési mód első hallásra elég furcsán és érthetetlenül hangzik, de szerencsére közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Az alábbiakban részletesen ismertetjük mire és hogyan lehet használni.

Ez is érdekelhet: Telefonszám letiltása android telefonokon

Mi is az USB hibakeresés?

Ahogy a nevéből is sejthetjük, elsődleges funkciója az esetleges hibák azonosítása az USB kapcsolatunk segítségével. Az android alkalmazások fejlesztői USB kábel segítségével csatlakoztatják a telefonjaikat a számítógépükhöz, majd az USB hibakeresési mód segítségével próbálják a fejlesztés alatt álló alkalmazások hibáit azonosítani és javítani.

Az USB hibakeresés nagy előnye, hogy a fejlesztők a számítógépükről pillanatok alatt átküldhetik az alkalmazást a telefonjukra, nem szükséges az alkalmazást hosszadalmasan telepíteni a teszteléshez.

USB hibakeresés mód bekapcsolása

A hibakeresési mód aktiválásához először is szükségünk lesz a Fejlesztői beállítások menü megjelenítésére, amely alapértelmezetten minden android operációs rendszeren rejtve van. Ehhez kövessük az alábbi lépéseket.

Ez is érdekelhet: Android fejlesztői mód bekapcsolása, kikapcsolása útmutató

  • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüben A telefon névjegye menüpontot.
  • Válasszuk a Szoftver adatai lehetőséget.
  • Érintsük meg egymás után gyorsan 9x a Build száma sort.
  • Amennyiben kéri a telefonunk, adjuk meg a feloldási kódunkat.
  • Ezzel aktiváltuk is a Fejlesztői beállítások menüt a telefonunkon.
Android fejlesztői üzemmód aktiválása

Android fejlesztői üzemmód aktiválása

Miután hozzáférünk a Fejlesztői beállításokhoz, aktiválhatjuk az USB hibakeresési módot.

USB hibakeresés

USB hibakeresés aktiválása

  • Nyissuk meg a Beállítások menüt, majd görgessünk lefelé, míg meg nem látjuk a Fejlesztői beállítások menüpontot.
  • Érintsük meg a sort a megnyitásához, keressük meg az USB-hibakeresés opciót.
  • Aktiváljuk a kapcsoló segítségével.

Milyen veszélyei vannak a használatának?

Az USB hibakeresési mód aktiválásával hozzáférést nyitunk a telefonunk rendszeréhez, amely komoly veszélyeket rejt magában. Ha aktív hibakeresési mód mellett csatlakoztatjuk a telefonunkat bármilyen nyílt USB portra, akkor rosszindulatú támadók ellophatják a személyes adatainkat és akár vírusokat is küldhetnek a készülékünkre. Éppen ezért jelenik meg minden esetben figyelmeztető üzenet, ha a telefonunkat USB porthoz csatlakoztatjuk. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el, és csak olyan készülékekhez csatlakoztassuk a telefonunkat, amelyről tudjuk, hogy biztonságos.  Érdemes az USB hibakeresési módot, mindig kikapcsolt állapotban tartani és csak arra az időszakra aktiválni amíg használnunk szükséges.

Ezek is érdekelhetnek: