Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon lépésről lépésre

Szerző: drDROID

A 6.0 Marshmallow verzió megjelenése óta az android is támogatja a telefonokba integrált ujjlenyomatolvasókat. A kezdeti nehézségek óta ma már megbízhatóan teszik a dolgukat, így feltétlenül javasoljuk a használatukat, hiszen a telefonunkon tárolt adatok biztonságát egy magasabb szintre emelik, miközben megkönnyítik például a képernyőzár feloldását.

Új ujjlenyomatolvasós telefon vásárlása esetén az első indítás során a kezdeti beállítások végigvezetnek bennünket az ujjlenyomatunk beállításán is, azonban, ha ezt kihagytuk, a későbbiekben is van lehetőségünk ujjlenyomatot regisztrálni. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az ujjlenyomatos képernyőzár beállításának lépéseit.

Ez is érdekelhet: Android alkalmazás sajnos leállt hiba! Itt a megoldás!

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon útmutató

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét.
  • Érintsük meg a Zárolt képernyő és védelem menüpontot.
  • A menüben keressük meg, majd érintsük is meg az Ujjlenyomat-olvasó opciót.
  • Az ujjlenyomatolvasó használata előtt kötelező beállítanunk egy tartalék feloldási módot arra az esetre, ha valamiért az ujjlenyomatunkkal nem tudnánk a képernyőzárat feloldani. Ez lehet a már jól ismert PIN kód, jelszó vagy feloldási minta. Ezek beállításához érintsük meg a Folytat gombot.
Ujjlenyomat mentése android telefonokon

Ujjlenyomat mentése android telefonokon

  • Válasszuk ki, hogy feloldási mintát, PIN kódot vagy egy jelszót szeretnénk beállítani.
  • A tartalék feloldási mód rögzítése után kezdhetjük az ujjlenyomatunk regisztrálását.
  • Mivel az ujjlenyomatunk nagyobb, mint az ujjlenyomatolvasó felülete, így a regisztráláshoz folyamatosan mozgatnunk kell oldalra az ujjunkat, hogy minél nagyobb felület mentésre kerüljön.
  • A regisztrálás folyamatát a kijelzőn követhetjük, addig kell csinálnunk, míg el nem érjük a 100%-ot.
  • A teljes regisztrálás után dönthetünk úgy, hogy más ujjlenyomatokat is regisztrálunk, vagy a Kész gomb segítségével befejezzük a folyamatot.

Hogyan gyorsítsuk fel az ujjlenyomatolvasót?

A legtöbbször az a kritika éri az ujjlenyomatolvasókat, hogy nem elég gyorsak, illetve csak többszöri próbálkozásra ismerik fel az ujjlenyomatunkat, így ahelyett, hogy gyorsítanák a képernyőzár feloldását, gyakran lassítják, gátolják azt. Az alábbiakban bemutatunk két tippet, amely megoldást jelenthet erre a problémára.

Ez is érdekelhet: Android alkalmazásengedélyek beállítása útmutató

Regisztráljuk ugyanazt az ujjunkat többször is

Az első és legfontosabbb tippünk, hogy a feloldáshoz regisztrált ujjunkat ne csak egyszer, hanem többször is regisztráljuk. A Samsung telefonok például csak 4 ujjunk regisztrálását engedik, így miért ne használnánk ezt a négy lehetőséget arra, hogy egy ujjunkat regisztráljuk többször? Ha ugyan azt az ujjunkat többször is regisztráljuk, akkor lényegesen emeljük annak az esélyét, hogy az ujjlenyomatunk minden részletét ismeri a telefonunk, így szinte bárhogy is érintjük a leolvasóhoz, biztosan fel fogja ismerni.

Ha esetleg gyakran használjuk két ujjunkat is a feloldáshoz, akkor is érdemes egy ujjat kétszer regisztrálni. Mondanunk sem kell, hogy ez a legjobb módja annak, hogy felgyorsítsuk az ujjlenyomatolvasónk működését

Legyen mindig tiszta a telefonunk

Az ujjlenyomatolvasók működését erősen gátolja, ha az olvasó felülete bekoszolódik. Ebből egyértelműen következik, hogy mindig tisztítsuk meg használat előtt. Fontos kitérnünk arra is, hogy a megelőzés mindig egyszerűbb és könnyebb, tehát, ha a telefonunk nem tiszta, akkor a használata során az ujjunkra került kosz ismét az olvasó felületére fog kerülni. Javaslatunk szerint napi rendszerességgel tisztítsuk meg a telefonunk teljes felületét egy erre alkalmas kis kendő segítségével. Mindössze napi néhány másodperc, és a telefonunk mindig olyan szép maradhat, mint új korában és emelett nagyon sok bosszúságot is elkerülhetünk.

Ezek is érdekelhetnek: