Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon lépésről lépésre

Szerző: drDROID

A 6.0 Marshmallow verzió megjelenése óta az android is támogatja a telefonokba integrált ujjlenyomatolvasókat. A kezdeti nehézségek óta ma már megbízhatóan teszik a dolgukat, így feltétlenül javasoljuk a használatukat, hiszen a telefonunkon tárolt adatok biztonságát egy magasabb szintre emelik, miközben megkönnyítik például a képernyőzár feloldását.

Új ujjlenyomatolvasós telefon vásárlása esetén az első indítás során a kezdeti beállítások végigvezetnek bennünket az ujjlenyomatunk beállításán is, azonban, ha ezt kihagytuk, a későbbiekben is van lehetőségünk ujjlenyomatot regisztrálni. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az ujjlenyomatos képernyőzár beállításának lépéseit.

Ez is érdekelhet: Android alkalmazás sajnos leállt hiba! Itt a megoldás!

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon útmutató

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon

Ujjlenyomatos képernyőzár beállítása androidon

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét.
  • Érintsük meg a Zárolt képernyő és védelem menüpontot.
  • A menüben keressük meg, majd érintsük is meg az Ujjlenyomat-olvasó opciót.
  • Az ujjlenyomatolvasó használata előtt kötelező beállítanunk egy tartalék feloldási módot arra az esetre, ha valamiért az ujjlenyomatunkkal nem tudnánk a képernyőzárat feloldani. Ez lehet a már jól ismert PIN kód, jelszó vagy feloldási minta. Ezek beállításához érintsük meg a Folytat gombot.
Ujjlenyomat mentése android telefonokon

Ujjlenyomat mentése android telefonokon

  • Válasszuk ki, hogy feloldási mintát, PIN kódot vagy egy jelszót szeretnénk beállítani.
  • A tartalék feloldási mód rögzítése után kezdhetjük az ujjlenyomatunk regisztrálását.
  • Mivel az ujjlenyomatunk nagyobb, mint az ujjlenyomatolvasó felülete, így a regisztráláshoz folyamatosan mozgatnunk kell oldalra az ujjunkat, hogy minél nagyobb felület mentésre kerüljön.
  • A regisztrálás folyamatát a kijelzőn követhetjük, addig kell csinálnunk, míg el nem érjük a 100%-ot.
  • A teljes regisztrálás után dönthetünk úgy, hogy más ujjlenyomatokat is regisztrálunk, vagy a Kész gomb segítségével befejezzük a folyamatot.

Hogyan gyorsítsuk fel az ujjlenyomatolvasót?

A legtöbbször az a kritika éri az ujjlenyomatolvasókat, hogy nem elég gyorsak, illetve csak többszöri próbálkozásra ismerik fel az ujjlenyomatunkat, így ahelyett, hogy gyorsítanák a képernyőzár feloldását, gyakran lassítják, gátolják azt. Az alábbiakban bemutatunk két tippet, amely megoldást jelenthet erre a problémára.

Ez is érdekelhet: Android alkalmazásengedélyek beállítása útmutató

Regisztráljuk ugyanazt az ujjunkat többször is

Az első és legfontosabbb tippünk, hogy a feloldáshoz regisztrált ujjunkat ne csak egyszer, hanem többször is regisztráljuk. A Samsung telefonok például csak 4 ujjunk regisztrálását engedik, így miért ne használnánk ezt a négy lehetőséget arra, hogy egy ujjunkat regisztráljuk többször? Ha ugyan azt az ujjunkat többször is regisztráljuk, akkor lényegesen emeljük annak az esélyét, hogy az ujjlenyomatunk minden részletét ismeri a telefonunk, így szinte bárhogy is érintjük a leolvasóhoz, biztosan fel fogja ismerni.


Ha esetleg gyakran használjuk két ujjunkat is a feloldáshoz, akkor is érdemes egy ujjat kétszer regisztrálni. Mondanunk sem kell, hogy ez a legjobb módja annak, hogy felgyorsítsuk az ujjlenyomatolvasónk működését

Legyen mindig tiszta a telefonunk

Az ujjlenyomatolvasók működését erősen gátolja, ha az olvasó felülete bekoszolódik. Ebből egyértelműen következik, hogy mindig tisztítsuk meg használat előtt. Fontos kitérnünk arra is, hogy a megelőzés mindig egyszerűbb és könnyebb, tehát, ha a telefonunk nem tiszta, akkor a használata során az ujjunkra került kosz ismét az olvasó felületére fog kerülni. Javaslatunk szerint napi rendszerességgel tisztítsuk meg a telefonunk teljes felületét egy erre alkalmas kis kendő segítségével. Mindössze napi néhány másodperc, és a telefonunk mindig olyan szép maradhat, mint új korában és emelett nagyon sok bosszúságot is elkerülhetünk.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Ezek is érdekelhetnek: