Ismeretlen források androidon, teljes körű útmutató

Szerző: drDROID

Az android operációs rendszer használata során előbb-utóbb eljön az a pont, amikor olyan alkalmazást, vagy játékot szeretnénk a telefonunkra letölteni, amely nem elérhető a Google Play áruházban. Az áruházon kívülről letöltött fájlok megnyitásakor azonban figyelmeztetést kapunk, miszerint az ilyen fájlok kárt okozhatnak az eszközünkben. Ez elég ijesztően hangzik, így érdemes részletesen megismernünk mik is azok az ismeretlen források és milyen veszélyeket rejthetnek?

Ez is érdekelhet: Automatikus frissítés kikapcsolása android telefonokon

Mik azok az ismeretlen források?

Az android operációs rendszer minden, a Play áruházon kívülről letöltött alkalmazást ismeretlen forrásként kezel, ami röviden annyit tesz, hogy nem megbízható, veszélyeket rejthet magában az eszközünkre és a személyes adatainkra nézve. Az android operációs rendszer fejlesztése során nagy figyelmet szenteltek a biztonságnak, ezért is jött létre a Play áruház, ahova kizárólag ellenőrzött, megbízható alkalmazások kerülhettek fel. A biztonsági szint növelése érdekében az ellenőrzés ma már nagyon sokrétű, komoly feltételeknek kell ahhoz megfelelni, hogy egy alkalmazás bekerülhessen a Play áruházba.

Fontos megjegyezni, hogy a Google nem ellenzi a külső forrásokból származó alkalmazások használatát, mindössze igyekszik a felhasználókat biztonságtudatosságra tanítani és megvédeni őket a rosszindulatú programoktól.

Ez is érdekelhet: Mit kell tudunk az APK fájlokról és hogyan tudjuk telepíteni őket?

Milyen veszélyeket rejtenek?

Abban az esetben, ha nem kellő körültekintéssel járunk el egy külső forrásból származó alkalmazás letöltése során, könnyedén előfordulhat, hogy vírus kerül a készülékünkre, amely meghibásodást okozhat, vagy akár a személyes adatainkat is ellophatja.

Ez is érdekelhet: Android vírus eltávolítás lépései teljes körű útmutatással

Miért nem letölthető minden alkalmazás a Play áruházból?

Ahogy fentebb is említettük, ahhoz, hogy egy alkalmazás bekerüljön a Play áruházba rengeteg szigorú feltételnek kell megfelelnie, amelyekkel egyes fejlesztők nem értenek egyet. Az egyik ilyen feltétel, hogy a prémium alkalmazások díjának jelentős százaléka a Google-t, mint közvetítőt illeti. Ez természetesen jelentős bevételkiesést jelent a fejlesztőknek, ugyanakkor nem várhatjuk el senkitől, hogy ingyenesen értékesítse az alkalmazásunkat.

Hogyan tudjuk engedélyezni az ismeretlen forrásokat?

Fájlok telepítéséhez engedélyeznünk kell a telefonunkon az ismeretlen forrásból származó alkalmazás telepítését.

  • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Biztonság részt.
  • Aktiváljuk az Ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését.

Android Oreo

Az android 8.0-ás Oreo verziója óta ez a beállítás változott, már nem általánosságban, hanem közvetlenül alkalmazásoknak adhatunk engedélyt ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésére.

Ismeretlen források engedélyezése androidon

Ismeretlen források engedélyezése androidon

  • Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüpontot
  • Válasszuk a Biometrikus azon. és biztonság sort.
  • Érintsük meg az Ismeretlen alkalmazások telepítése lehetőséget.
  • Válasszuk ki azt az alkalmazást, amely számára engedélyezni szeretnénk az ismeretlen források telepítését. Jelen esetben ez a telefonunk fájlkezelője, vagy böngészője.
  • Állítsuk az adatlapon a kapcsolót aktív állásba.

Android Lollipop

Ismeretlen források engedélyezése android Lollipop

Ismeretlen források Android Lollipop

  • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Zárolt képernyő és védelem menüpontot.
  • Görgessünk le, majd érintsük meg az Ismeretlen források opciót.
  • A felugró ablakban érintsük meg az OK gombot az aktiváláshoz.

Ezek is érdekelhetnek: