Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon

Szerző: drDROID

Ha már nem vagyunk megelégedve a telefonunk sebességével, vagy esetleg azt tapasztaljuk, hogy az akkumulátorunk a szokásostól jóval gyorsabban merül, akkor érdemes megvizsgálnunk, milyen alkalmazások futnak a háttérben, hiszen így jó eséllyel kiszűrhetjük, melyik folyamat okozza a problémát. Azonban mielőtt nekiugranánk és bezárnánk minden háttérben futó alkalmazást, fontos tudnunk, hogy szinte az összes népszerű android alkalmazásnak van olyan folyamata, amely nem áll le az alkalmazás bezárásakor. Gondoljunk például a Viber csevegőprogramra, amelyben akkor is szeretnénk az ismerőseink üzeneteit megkapni, ha az alkalmazás éppen nincs megnyitva. Ebben az esetben rengeteg energiát és erőforrást spórol meg a telefonunk azzal, hogy a Viber alkalmazást bezárhatjuk és csak egy kis, energiatakarékos háttérfolyamat várja a bejövő üzeneteinket. Tehát az alábbiakban részletezett útmutatást csak kellő körültekintéssel szabad alkalmaznunk.

Ez is érdekelhet: Prediktív szövegbevitel kikapcsolása android telefonokon

Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon útmutató

Az alábbiakban részletes útmutatást nyújtunk ahhoz, hogyan tudjuk kiszűrni a hibásan működő, túl sok erőforrást felhasználó alkalmazásokat és hogyan tudjuk leállítani a háttérben futó folyamataikat átmenetileg, vagy akár véglegesen is.

Akkumulátor használat ellenőrzése

Android akkumulátor használat

Android akkumulátor használat

 • Nyissuk meg a Beállítások menüt, majd a Rendszer részben érintsük meg az Akkumulátor sort.
 • Az akkumulátor oldalán érintsük meg a jobb felső sarokban az Akkumulátor használat gombot.
 • Itt részletesen, soronként láthatjuk mely folyamat, milyen mértékben felel az akkumulátor merüléséért.

A lista tetején jó eséllyel a telefonunk kijelzőjét kell találnunk. A célunk itt az, hogy olyan alkalmazásokat, játékokat keressünk a listában, amelyek energiafogyasztása indokolatlanul magas. Ha a listán előkelő helyen találunk olyan alkalmazásokat, amelyeket nagyon ritkán és nem is túl aktívan használunk, akkor azokat érdemes megvizsgálnunk és szükség esetén letiltani a háttérben futó folyamataikat.

Ellenőrizzük, milyen folyamatok futnak a háttérben

Ahhoz, hogy tudjuk milyen folyamatokat kellene leállítanunk, természetesen először is tisztában kell lennünk azzal, hogy egyáltalán mik futnak a háttérben. Ahhoz, hogy ezt megtudhassuk, aktiválnunk kell a telefonunk fejlesztői menüjét.

Ez is érdekelhet: Android fejlesztői mód bekapcsolása, kikapcsolása útmutató

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét.
 • Rendszer részben nyissuk meg Az eszköz névjegye sort.
 • Keressük meg a Build száma sort és érintsük meg gyorsan, egymás után hétszer.
 • Amennyiben jól csináltuk, feltűnik a Fejlesztői üzemmód engedélyezve üzenet.
 • Ekkor visszatérve a Beállítások menübe, láthatjuk hogy az Eszköz névjegye sor felett megjelent a Fejlesztői beállítások menüpont.
Android háttérben futó folyamatok ellenőrzése

Android háttérben futó folyamatok ellenőrzése

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Fejlesztői beállítások menüpontot.
 • Érintsük meg a Futó szolgáltatások lehetőséget.
 • A felső sávban itt láthatjuk a telefonuk RAM felhasználását Rendszer, Alkalmazások és Szabad bontásban.
 • Az Eszközmemória rész alatt az aktuálisan futó szolgáltatások listáját találjuk, az általuk felhasznált RAM mennyiségével és a futásuk időtartamával.

Itt olyan folyamatokat, alkalmazásokat kell keresnünk, amelyek gyanúsan sokat futnak és sok erőforrást használnak fel. A listában sok, az android rendszerhez szorosan kapcsolódó szolgáltatást is találunk, amelyek leállítása az operációs rendszerünk összeomlását okozhatják. Körültekintően járjunk el, és csak abban az esetben állítsunk le folyamatokat, ha biztosan tudjuk mihez tartoznak. Ha megtaláltuk a hibás folyamatokat, lehetőségünk van átmenetileg, vagy véglegesen letiltani a háttérben történő futásukat.

Háttérben futó alkalmazások leállítása átmenetileg

Ha átmenetileg leállítunk egy háttérben futó alkalmazást, akkor lehetőségünk van tesztelni a változásokat anélkül, hogy végleg törölnénk azt. Itt fontos megjegyeznünk, hogy az alkalmazás ismételt megnyitását követően a háttérben futó szolgáltatásai ismét aktiválódnak.

Android háttérben futó folyamatok leállítása átmenetileg

Android háttérben futó folyamatok leállítása átmenetileg

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Fejlesztői beállítások menüpontot.
 • Érintsük meg a Futó szolgáltatások lehetőséget.
 • Érintsük meg az alkalmazás sorát, amelyet le szeretnénk állítani.
 • Az alkalmazás futó szolgáltatásainak oldalán érintsük meg a Leállít gombot.

Háttérben futó alkalmazások leállítása véglegesen

A háttérben futó folyamatok többnyire nélkülözhetetlenek az alkalmazások helyes működéséhez, így többnyire nincs lehetőségünk csak a háttérfolyamatoktól megszabadulni, így az egész applikációt törölnünk szükséges.

Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon

Háttérben futó alkalmazások leállítása android telefonokon

 • Nyissuk meg a Beállítások menüt.
 • Nyissuk meg az Alkalmazások lehetőséget, vagy például a Samsung telefonok esetében az Alkalmazáskezelőt.
 • Válasszuk ki az alkalmazást, amelyet törölni szeretnék.
 • Az alkalmazásinfó képernyőn érintsük meg az Eltávolítás gombot. A gyárilag telepített alkalmazások esetén azt tapasztalhatjuk, hogy az Eltávolítás gomb helyén a Kikapcsolás gomb jelenik meg. Ez azért van, mert a telefonunk gyártója nem engedélyezi az adott alkalmazás törlését. Ebben az esetben meg kell elégednünk az alkalmazás kikapcsolásával. Ekkor az alkalmazás nem kerül törlésre, de biztosak lehetünk benne, hogy nem is fog futni a háttérben.

Ezek is érdekelhetnek: