FRP lock (Factory Reset Protection) teljes körű útmutató

Szerző: drDROID

Mi is az FRP lock jelentése? 

Az FRP lock, vagyis a Factory Reset Protection az android operációs rendszerű (Lollipop 5.1 verziótól) telefonok egyik biztonsági funkciója, amelyet a személyes adataink védelmére fejlesztettek ki. Az Factory Reset Protection lock automatikusan aktiválásra kerül, amikor Google fiókot regisztrálunk egy készüléken. Az FRP feladata, hogy a factory reset, vagyis a gyári beállítások visszaállítása után addig nem engedi használatba venni a készüléket, míg a törlés előtt regisztrált Google fiók adatait meg nem adjuk. Ennek bevezetésére azért volt szükség, mert sok esetben fordult az elő, hogy eltulajdonított telefonokon a képernyőzárat és egyéb biztonsági megoldásokat egyszerűen egy factory reset segítségével megszüntettek és használatba is vették a telefonokat.

Hogyan működik?

A factory reset, vagyis a gyári beállítások visszaállítása során minden beállításunk és személyes adatunk törlésre kerül a készülékünkről. Az aktív Factory Reset Protection lock a visszaállítást követően megakadályozza a telefon használatát, ha a korábban regisztrált Google fiók adatait nem tudjuk megadni. Ha több Google fiók is regisztrálva volt a készüléken, bármelyiket megadatjuk a feloldáshoz.

Ez eddig hasznos funkciónak tűnik, hol van itt a csapda?

Ha szeretnénk elcserélni vagy értékesíteni a használt telefonunkat, akkor ezt megelőzően érdemes a gyári beállításokat visszaállítanunk és törölnünk az összes személyes adatunkat, így biztosítva, hogy azok ne kerüljenek illetéktelenekhez. A probléma pedig az, hogy a visszaállítás során semmi nem hívja fel a figyelmünket az FRP kikapcsolására, így nagyon könnyű megfeledkeznünk róla. Bár az interneten időről időre megjelennek különböző trükkök az Factory Reset Protection lock kijátszására, a fejlesztők ezeket a biztonsági réseket minden esetben gyorsan javítják.

Nagyon fontos, hogy a gyári beállítások visszaállítása előtt, minden esetben kapcsoljuk ki az FRP lock funkciót! Az alábbiakban ehhez nyújtunk útmutatást.

Ez is érdekelhet: Factory reset Samsung telefonokon lépésről lépésre

FRP lock kikapcsolása lépésről lépésre

Szerencsére az FRP lock kikapcsolása roppant egyszerű, senkinek nem fog nehézséget okozni. A lényeg, hogy soha ne feledkezzünk el róla!

Képernyőzár törlése

Képernyőzár törlése

Képernyőzár törlése

 • Bár nem minden telefon esetén elengedhetetlen, a biztonság kedvéért mégis első lépésként töröljük a beállított képernyőzárunkat.
 • Ehhez nyissuk meg a Beállítások menüt és válasszuk a Képernyő lezárása menüpontot.
 • Adjuk meg a lezáráshoz használt feloldó kódunkat.
 • Válasszuk a Nincs menüpontot a képernyőzár törléséhez.

Ha a képernyőzár kikapcsolása nem aktív, mert rendszergazda szabályzat vagy adattár letiltotta

 • Ebben az esetben nyissuk meg a Beállítások menüben a Védelem menüpontot.
 • Görgessünk le a hitelesítési adatok törlése sorig, majd érintsük is meg.
 • Többnyire ezt követően a képernyőzár kikapcsolható.

Távolítsuk el a regisztrált Google fiókokat

Google fiók törlése

Google fiók törlése

 • Nyissuk meg a Beállítások menüben a Fiókok menüpontot.
 • Érintsük meg a Google sort.
 • A Google fiókunk oldalán érintsük meg a jobb felső sarokban a menü ikont.
 • A lenyíló menüben válasszuk a Fiók eltávolítása menüpontot.

Fontos, hogy a telefonok gyártói is nyújtanak hasonló védelmet, így a fentiek csak a gyári android FRP feloldására használhatóak. Ha például rendelkezünk Samsung fiókkal is, akkor érdemes a fiókunk oldalán is ellenőrizni a biztonsági beállításainkat.

Megtörtént a Factory reset, de elfelejtettem az Factory Reset Protection lock kikapcsolását, mit tegyek?

 • Ha tudjuk a Google felhasználói nevünket, csak a jelszavunkra nem emlékszünk, akkor használjuk a Google elfelejtett jelszó szolgáltatását. Fontos, hogy akár 24 óráig is eltarthat, míg a módosított jelszó minden szolgáltatásban frissítésre kerül és használni tudjuk.
 • Amennyiben semmilyen adatunkra nem emlékszünk, kénytelenek leszünk a telefonunk gyártói szervizét felkeresni.

 

Ezek is érdekelhetnek: