Android szülői felügyelet beállítása részletes útmutató

Szerző: drDROID

Gyermekeink elképesztően fogékonyak a legújabb technológiákra, így gyakran csak azt vesszük észre, hogy máris a fejünkre nőttek és olyan funkcióit használják a telefonunknak, amelyekről azt sem tudtuk, hogy léteznek. A kezdeti büszkeség és öröm után, viszont hamar szembesülhetünk például azzal, hogy óriási számlát kapunk az egyik játékból, amellyel folyton játszanak. Továbbá felelős szülőként az is a feladatunk, hogy megvédjük gyermekeinket az interneten töménytelen mennyiségben fellelhető káros tartalmaktól.

Android szülői felügyelet beállítása lépésről lépésre

Az alábbiakban az android operációs rendszer két alap alkalmazásának, a Play Áruháznak és a Youtube-nak a szülői felügyeleti beállításait fogjuk bemutatni. A gyermekeket többnyire a játékok és az online videók érdeklik leginkább, így nagyon fontos, hogy kizárólag a koruknak megfelelő játékokat tölthessék le a Play Áruházból és ne jelenjenek meg számukra a kifogásolható videók a Youtube-on.

Ez is érdekelhet: Android adatforgalom korlátozás beállítása lépésről lépésre

Szülői felügyelet aktiválása a Play Áruházban

Android szülői felügyelet aktiválása a Play Áruházban

Android szülői felügyelet aktiválása a Play Áruházban

 • Nyissuk meg a Play Áruház alkalmazást a telefonunkon.
 • Érintsük meg a bal felső sarokban a menü ikont, majd a lenyíló menüből válasszuk a Beállítások lehetőséget.
 • A Beállítások oldalon a Felhasználói vezérlők részben érintsük meg a Szülői felügyelet sort.
 • A Szülői felügyelet oldalon a jobb felső sarokban található kapcsolóval aktiváljuk a szolgáltatást.
ndroid-szuloi-felugyelet-play-aruhaz-02

Életkor szerinti szűrő beállítása a Play Áruházban

 • A szülői felügyelet aktiválását követően azonnal meg fog jelenni egy ablak, amely azt kéri, hogy adjuk meg egy PIN kódot. Erre Azért van szükség, hogy a gyermekünk a PIN kód nélkül ne tudja a Parental Control android beállításokat, vagyis a szülői felügyelet szintjét módosítani.
 • Adjunk meg egy négyjegyű PIN kódot, majd a következőben erősítsük is meg azt.
 • Érintsük meg az Alkalmazások és játékok sort.
 • A megjelenő ablakban tudjuk a gyermekünk korának megfelelő korlátozási szintet kiválasztani. A választáshoz segítségül az alábbiakban részletesen olvashatunk a különböző szintekről.
 • Ha kiválasztottuk a megfelelő szintet, a jobb alsó sarokban válasszuk a Mentés gombot.
 • Visszatérve a szülői felügyelet részhez, most a Zenék sort érintsük meg.
 • Aktiváljuk, hogy a szókimondó szövegeket tartalmazó zenék ne legyenek elérhetőek a Play áruházban.

Mit jelentenek a különböző szintek?

PEGI 3
Az ide sorolt játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása komikus kontextusban (pl. a Bugs Bunny vagy Tom & Jerry rajzfilmekre jellemző erőszak-ábrázolás) megengedett. Fontos, hogy a gyermek a képernyőn szereplő személyeket ne azonosíthassa valós életbeli személyekkel, a képernyőn szereplő figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat vagy képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el.
PEGI 7
Minden olyan játék, amely különben 3 besorolású lenne, de tartalmaz néhány ijesztő jelenetet vagy hangot, ebbe a kategóriába sorolható be.

 

PEGI 12
Azok a videojátékok, amelyek a fantázia világába tartozó személyekre irányuló, kissé szemléletesebb jellegű erőszakot és/vagy ember-kinézetű vagy felismerhető állatokra irányuló nem szemléletes jellegű erőszakot ábrázolnak, valamint azok a videojátékok, amelyek kissé szemléletesebb jellegű meztelenséget ábrázolnak, ebbe a kategóriába sorolhatók. A durva beszédnek ebben a kategóriában mérsékeltnek kell lennie, és nem tartalmazhat szexuális töltelékszavakat.
PEGI 16
Ezt a besorolást kell alkalmazni akkor, ha az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, hogy az a valós életben várhatóval megegyezik. A PEGI 16 besorolású játékok tartalmazhatnak szélsőségesebben durva nyelvhasználatot, a dohányáru és kábítószerek használatát és a bűnözői tevékenységek ábrázolását.
 PEGI 18
A felnőttekre részére történő besorolást kell alkalmazni durva erőszak ábrázolása esetén és/vagy akkor, ha konkrét erőszaktípusok elemei kerülnek ábrázolásra. A durva erőszakot a legnehezebb meghatározni, mivel sok esetben nagyon szubjektíven értelmezhető, de általánosságban olyan erőszakként jellemezhető, amelynek az ábrázolása a nézőben visszatetszést vált ki.

forrás: http://www.pegi.info/

Hitelesítés kérése vásárláskor

A másik komoly veszély, amellyel foglalkoznunk kell, az az alkalmazások vásárlása és az alkalmazásokon, játékokon belüli vásárlás. A szülők komoly félelme, hogy gyermekük a tudtuk nélkül tetemes összeget költ el különböző szolgáltatások megvásárlására. Szerencsére ez ellen is tudunk védekezni, ha aktiváljuk a vásárláskor szükséges állandó hitelesítést.

Play Áruház hitelesítés kérése vásárláskor

Play Áruház hitelesítés kérése vásárláskor

 • Nyissuk meg Play Áruházat és érintsük meg a bal felső sarokban a menü ikont.
 • A lenyíló menüben válasszuk a Beállítások sort.
 • A felhasználói vezérlők részben érintsük meg a Hitelesítés kérése vásárláskor menüpontot.
 • Itt a megnyíló ablakban válasszuk A Google Playen végrehajtott összes vásárlás esetében ezen az eszközön lehetőséget. Ezzel minden vásárláskor hitelesítésre lesz szükség.

Ismeretlen források letiltása

Mivel nem kizárólag a Play Áruházból lehet alkalmazásokat letölteni, így fontos, hogy minden más forrásból származó alkalmazás telepítését letiltsuk.

Ismeretlen forrásból származó alkalmazások letiltása

Ismeretlen forrásból származó alkalmazások letiltása

 • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét, majd a Rendszer részben kattintsunk a Védelem sorra.
 • Ellenőrizzük, hogy az Ismeretlen források opció legyen deaktiválva, vagyis ne legyen zöld pipa a sor végén.

Youtube szülői felügyelet android telefonokon

Fontos észben tartanunk, hogy alapvetően a Google a Youtube használatát regisztrációhoz köti, melynek az alsó korhatára 14 év. Természetesen sok tartalmat találhatunk már, amelyek 14 éven aluliaknak készülnek, azonban az óriási mennyiségű tartalom közül nagyon nehéz kiszűrni a nem megfelelőeket, így a szülőktől is kiemelt figyelem szükséges annak érdekében, hogy gyermekeik ne találkozhassanak a koruknak nem megfelelő tartalmakkal.

Korlátozott mód aktiválása

Youtube szülői felügyelet bekapcsolása

Youtube szülői felügyelet bekapcsolása

Android alkalmazásban

 • Nyissuk meg a telefonunkon a YouTube alkalmazást, majd jelentkezzünk be a fiókunkba, ha még eddig nem tettük volna meg.
 • Érintsük meg a jobb felső sarokban a Felhasználói fiók ikont.
 • A megjelenő menüben válasszuk a Beállítások menüpontot.
 • A Beállítások menüben pedig az Általános lehetőséget.
 • Az Általános beállítások oldalán aktiváljuk a Korlátozott módot.

Android TV-n

 • A Kezdőképernyőről görgessünk le az Alkalmazások sorig.
 • Válasszuk ki a YouTube lehetőséget.
 • Görgessünk le, és válasszuk a Beállítások elemet.
 • Válasszuk a Korlátozott mód vagy a Biztonságos mód lehetőséget.
 • Válasszuk ki az Aktiválva beállítást.

Fontos tudnunk, hogy a korlátozott mód csak a megfelelően besorolt videók esetében jelent védelmet. Amennyiben egy felnőtteknek készült tartalom még nem került megfelelő besorolásra, bármikor megjelenhet gyermekünk számára is. Ezért nagyon fontos a szülői felügyelet.

Ezek is érdekelhetnek: