Android alkalmazásengedélyek beállítása útmutató

Szerző: drDROID

Az Android 6.0 megjelenése óta az operációs rendszer szerves része lett az android alkalmazás engedélyek kezelése, így a telepített alkalmazásaink csak abban az esetben használhatják a telefonunk funkcióit, ha ahhoz mi a hozzájárulásunkat adtuk.  Ezt bizonyára már mindannyian tapasztaltuk, hiszen új alkalmazás telepítése során egy felugró ablakban a telefonunk különböző funkcióinak használatához kéri engedélyünket a legtöbb alkalmazás.

Ez azért nagyszerű, mert előfordulhat, hogy bár muszáj használnunk egy alkalmazást, mégsem bízunk benne annyira, hogy minden engedélyt megadjuk a telefonunk funkcióihoz, illetve mérlegelhetünk, hogy abban a tudatban is telepítünk-e egy alkalmazást, hogy milyen hozzáféréseket szeretne a telefonunkhoz.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A telefonunk összes szenzora és alkalmazása rengeteg információt gyűjt és kezel, amelyek személyes adatok is lehetnek. Nem árulunk el nagy titkot, hogy például a Google Térkép alkalmazás helyes működéséhez elengedhetetlen, hogy a telefonunk GPS szenzorát használja, így ezt muszáj engedélyeznünk, amennyiben szeretnénk a navigációt használni. De mi a helyzet például egy olyan csevegőalkalmazással, mint a Viber? Ha megnézzük a Viber alkalmazásengedélyeit láthatjuk, hogy többek között hozzáférése van például a Helyadatainkhoz, vagyis a GPS szenzoron keresztül megállapíthatja éppen hol tartózkodunk. Itt jöhet képbe az alkalmazásengedélyek kezelése, hiszen ha nem szeretnénk, hogy ilyen adatokat kezeljen, egyszerűen letilthatjuk ezt az engedélyt. Ezek után az alkalmazást használhatjuk továbbra is, azonban az aktuális helyzetünket nem tudjuk majd megosztani az ismerőseinkkel.

Ez is érdekelhet: Viber letiltás beállítása részletes útmutató

Android alkalmazás engedélyek beállítása lépésről lépésre

Az alkalmazások telepítése során egy felugró ablakban könnyedén menedzselhetjük az alkalmazás által kért engedélyeket, de mi a helyzet a korábban telepített alkalmazásokkal? Utólag is visszavonhatunk engedélyeket? A válasz természetesen igen.

Ez is érdekelhet: Android fejlesztői mód bekapcsolása, kikapcsolása útmutató

Alkalmazás engedélyek beállítása alkalmazásonként

Android alkalmazás engedélyek beállítása

Android alkalmazás engedélyek beállítása

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüpontját, majd válasszuk az Alkalmazáskezelő lehetőséget a lista alján.
  • Válasszuk ki az alkalmazást, amelynek az engedélyeit módosítani szeretnénk.
  • Az applikáció adatlapján érintsük meg az Engedélyek sort.
  • Az Alkalmazásengedélyek oldalon a kapcsolók segítségével tudjuk az engedélyeket aktiválni, vagy kikapcsolni.

Alkalmazás engedélyek beállítása engedélyenként

Egyes esetekben nem egy konkrét alkalmazás és a hozzáférési engedélyei, hanem egy bizonyos engedély kerül az érdeklődésünk központjába. Ilyen esetben például tudni szeretnénk, hogy mely alkalmazások használhatják a telefonunk GPS szenzorát.

Alkalmazás engedélyek beállítása engedélyenként

Alkalmazás engedélyek beállítása engedélyenként

  • Nyissuk meg a Beállítások menüt és válasszuk az Alkalmazáskezelőt.
  • Érintsük meg a jobb felső sarokban a menü ikont, majd a lenyíló menüben válasszuk az Alkalmazásengedélyek sort.
  • Itt a telefonunk különböző funkcióhoz tartozó engedélyeket láthatjuk listázva.
  • Érintsük meg az engedély sorát, amelyet ellenőrizni szeretnénk.
  • Az új ablakban láthatjuk az engedélyhez kapcsolódó alkalmazásainkat. Az alkalmazások neve mellett található kapcsolóval módosíthatjuk az engedélyeket.

Ezek is érdekelhetnek: